Krštenje

Sveti krst je temelj cijeloga kršćanskog života, ulaz u život Duha i vrata koja otvaraju pristup drugim sakramentima. Po krštenju smo oslobođeni od grijeha i nanovo rođeni kao sinovi Božji,postajemo Kristovi udovi i pritjelovljeni smo Crkvi te bivamo dionici njezina poslanja: “Krštenje je sakrament preporođenja vodom i riječju”.

(Katekizam katoličke crkve, 1213)

Krštenje djeteta

Krštenjem postajemo dionici Kristove muke smrti i uskrsnuća, dionici njegova života  dobivamo oproštenje istočnog i drugih grijeha ako se osoba krsti kao odrasla, novi život milosti, pravo na ostale sakramente, postajemo članovi Crkve-Kršćani.

Uskrsli Isus je zapovjedio  “Pođite i učinite mojim učenicima sve narode krsteći ih u Ime Oca i Sina i Duha Svetoga i učeći ih čuvati sve sto sam vam zapovjedio!” (Mt 28,19-20).

Krštenje jest rođenje na novi život u Kristu. Po Gospodnjoj volji ono je nužno za spasenje, kao i sâma Crkva u koju krštenje uvodi. Bitni je obred krštenja uranjanje krštenika u vodu ili izlijevanje vode na njegovu glavu uz zazivanje Presvete Trojice, tj. Oca, Sina i Duha Svetoga.

Što treba učiniti

 • Stupiti u kontakt sa župnikom barem par tjedana prije krštenja.

  Doći na razgovor sa župnikom i pripravu za krštenje.

 • Od dokumenata potrebno je donijeti:

  – fotokopiju rodnog lista djeteta

 • Za Kuma ili kumu nabaviti dokument pod naslovom Posvjedočenje prikladnosti za kumstvo na krštenju koje on dobiva od svoga župnika. Ako kum nije kršten u župi kojoj trenutačno pripada, a njegov župnik nema podatke o sakramentima koje je primio, onda kum treba ići u župu u kojoj je kršten tražiti dokument  Potvrdnicu iz kojeg se vidi koje je sakramente  primio,  te s tim otići kod svoga župnika i  zatražiti  Posvjedočenje prikladnosti za kumstvo na krštenju.

 • Za samo krsno slavlje krštenja potrebno je pribaviti:
  – krsnu svijeću i
  – krsnu haljinici (košuljicu) koja se ne odijeva, nego se nakon krštenja prisloni na dijete.

KONTAKTIRAJTE NAS

“Evo, na vratima stojim i kucam; posluša li tko glas moj i otvori mi vrata, unići ću k njemu i večerati s njim i on sa mnom.” Otk 3, 20

KONTAKTIRAJTE NAS