Bolesničko pomazanje

Sakrament bolesničkog pomazanja se podjeljuje krštenim osobama. Može se podijeliti vjerniku koji je stekao sposobnost da se služi razumom, a to znači da je navršio dob od 7 godina, i koji se počne nalaziti u pogibelji zbog bolesti ili starosti.

(kan. 1004, § 1)

Tko može primiti sakrament bolesničkog pomazanja?

  1. Sakramenat bolesničkog pomazanja može se dijeliti svim vjernicima koji su teže bolesni (npr. prije operacije uslijed opasne bolesti, starijim i bolesnim osobama kojima su snage znatno popustile i sl.).
  2. Svaki put kada kršćanin teško oboli, može primiti sveto pomazanje, isto tako nakon primanja, kad se bolest pogoršala.
  3. Kad vjernik zbog bolesti ili starosti počinje biti u životnoj pogibelji.
  4. Ako je vjernik u takvom stanju bolesti da je izgubio svijest ili je u komi i tada može primiti sakrament bolesničkoga pomazanja s odrješenjem od grijeha.

Ako bolesnik koji je primio Pomazanje ozdravi, može u slučaju novog teškog oboljenja, opet primiti ovaj sakrament; i, u tijeku iste bolesti, ako se stanje pogoršalo, sakrament se može ponoviti.

KONTAKTIRAJTE NAS

“Evo, na vratima stojim i kucam; posluša li tko glas moj i otvori mi vrata, unići ću k njemu i večerati s njim i on sa mnom.” Otk 3, 20

KONTAKTIRAJTE NAS