Traži Boga samoga, a ne njegove slasti

Nastoj da ne nazaduješ nikada kada ti si se čini da je ovaj duhovni put odveć naporan i nemoj tražiti utjehe koje proizlaze iz isključivih i posesivnih prijateljstava. Nemoj tražiti niti usluge i darove koji ne donose neku korist tvom duhovnom rastu, nemoj se bojati podložiti volji drugoga kada nije suprotna volji Božjoj. Treba da ti sve bude razlog i sredstvo za ići Bogu, i ništa, baš ništa te ne treba na tom putu zadržati.

Neka te ovo tješi u dubini srca; sve je ovdje dolje na zemlji prolazno, ograničeno i često lažno, naprotiv Bog te neće razočarati i biti će tvoj odmor. Povjeri Gospodinu svu svoju brigu (Ps 55,23).

Ljubi ga, daruj mi cijelo tvoje srce, bez ikakva straha, budi postojan u njemu koji će naći načina da razriješi svaku tvoju sumnju i podigne te kada padneš. Iznad svega sjeti se ovoga: ako ga budeš ljubio zadobiti ćeš svako dobro.  Prikaži sebe Bogu u miru i smirenosti duha.

Kako bi bolje hodio ovim svetim putem, i uzdržavao se bez umora i uznemirenosti, treba da na svakom tvom koraku budeš spreman podložiti, da tako kažem, svoju volju volji Božjoj. Znaj koliko je više budeš prihvaćao u svemu toliko ćeš više primiti. Tvoja volja se mora pripraviti na ovo; željeti sve što Bog želi, i ne željeti apsolutno ništa što Bog ne želi.

Uvijek i na svakom koraku obnavljaj se u zahvaljivanju Bogu i ne gubi se u zamišljanjima što će biti nakon onoga što danas živiš. Zadržavaj se, dakle, u slobodi onoga koji ljubeći živi sadašnji trenutak.

Sigurno, svatko, s razboritom brigom i marljivošću, treba se truditi da priskrbi potrebno za život, u skladu sa zvanjem i vlastitim stanjem života. To je u skladu s onim što Bog hoće, i ne sprječava mir niti istinsko duhovno obogaćenje.

U svemu budi spreman činiti što trebaš i možeš, ali budi slobodan od svake zabrinutosti što će biti u budućnosti. jednu stvar uvijek možeš činiti; prikazivati Bogu svoju volju slobodnu od bilo koje žudnje vezane uz vlastiti ja. Ako budeš imao ovu nutarnju slobodu i budeš odvojen od svega, a to se može uvijek dogoditi bilo da si zauzet poslom ili ne, uživati ćeš duboki mir i vedrinu.

Upravo u toj slobodi duha sastoji se veliko dobro koje počinješ razumijevati.  I ova sloboda se podudara ustrajnošću; živjeti nutarnjim životom, u svojoj dubini ako tu stanuje Bog, bez bježanja i traženja nečega izvana.

Budi uvjeren ako prispiješ do ove slobode duha uživati ćeš u služenju Bogu. Upravo ovo služenje Bogu je prostor velikog Božjeg kraljevstva koje je u nama (usp. Lk 17,20).

Hrabro hoditi i kad se naiđe na poteškoće

Pazi puno puta ćeš osjetiti da si uznemiren, lišen ove svete i slatke samoće, ove istinske slobode. Iz pokreta tvoga srca će se ponekada podizati prašina koja će ti smetati na ovom duhovnom putu. Sjeti se da ako to Bog dopušta to je za tvoje veće dobro. Isto tako sjeti se da je to rat u kojem sveci slave pobjedu.

U svim stvarima koje te uznemiruju kaži: «Gospodine evo tvoga sluge, neka mi bude po tvojoj volji. Znam i ispovijedam da je istina tvoje riječi takva da neće nikada proći, znam da su nepogrešiva tvoja obećanja, u njih polažem svoje povjerenje. Čini od mene ono što želiš. Bože moj ne odlažem ništa, tebi potpuno pripadam».

Sretna osoba koja se tako prikaže svome Gospodinu svaki puta kad osjeti da je uzbuđena i uznemirena. Ako se zatim u tebi još nastavi ova borba i ne uspijevaš tako brzo kao što bi htio suobličiti tvoju volju volji Božjoj nemoj se zbog toga obeshrabriti, ne lutaj: radije nastavi u stavu prikazanja i ustrajnoj molitvi, doći će pobjeda.

Promatraj borbu koju je tvoj Isus vodio u Getsemanskom vrtu. Sjeti se kako je njegova ljudska narav kušala odbojnost govoreći: Oče ako je moguće udalji od mene ovaj kalež (Mt 26,39). Ali je odmah u nutarnjoj samoći, u slobodnoj volji govorio: ipak neka ne bude moja nego tvoja volja. Zbog toga ti kažem: «Promatraj i čini prema uzoru».

Kada budeš u nekoj poteškoći, preklinjem te da ne činiš ni jedan korak a da nisi prije podigao oči prema Isusu na križu. U njemu ćeš vidjeti napisano i otisnuto velikim slovima kako se trebaš ponašati. Nemoj lutati, nasljeduj vjerno ovaj božanski Uzor, i ne uznemiruj se zbog svoga ega koji bi htio izbjeći križu. Vrati se na molitvu, ponizno ustraj u njoj dok ne izgubiš svoju volju i dođeš do toga da želiš da se na tebi ispuni ono što Bog hoće.

Ako završiš molitvu ubirući samo ovaj plod budi radostan, ako nisi došao do toga to znači da tvoja duša posti i lišena je istinske hrane. Sa svoje strane učini sve da ništa osim Boga ne zauzme tvoje srce, ni kroz kratko vrijeme. Nemoj se zatvoriti ni u kakvu gorčinu niti odbojanost. Ne obaziri se na moguće zlobe i loše primjere oko sebe. Budi radije kao dijete koje se još ne zadržava u ovim komplikacijama i gorčinama, i idi ne navezan i slobodan bez štete.